Freelance (Homeoffice)
Çalışmak Nasıldır?



Günümüzde pek çok insan her gün belli saatler aralığında bir iş yerine gidip gelmeyen, freelance olarak çalışan kişilerin çok rahat olduğunu ve tam manasıyla çalışmıyor olduklarını düşünmektedir. Fikral Tasarım Ajansı olarak bu konuda sizlere bilmediğiniz bir takım detaylardan bahsedeceğiz. Öncelikle sizi temin ederiz ki eğer işine dört elle sarılan bir freelancerden bahsediyorsak, sabit maaşla belirli çalışma saatleri içerisinde iş yerine git-gel yapan kişiye göre çok daha zor bir çalışma hayatı vardır. Bu konuda şüpheniz olmasın. Şimdi bu iddiamızın nedenlerinden madde madde bahsedeceğiz.

Sabit maaşlı personel günün belli saat aralıklarında işinden mesulken, freelancer yeri geldiğinde siparişlerini yetiştirebilmek için sabah çok erken saatte çalışmaya başlayıp gece geç saate kadar çalışmasını devam ettirir. Tam “İşimi bitirdim artık paydos.” diyecekken yeni bir müşteri yazar ve geç saatte o yorgunluğuyla müşterisinin sorularını yanıtlamak, onunla ilgilenmek durumunda kalır.

Sabit maaşlı personel “Ne kadar ekmek, o kadar köfte.” mantığı güderek aldığı maaş doğrultusunda bir noktadan sonra işleri ağırdan alır. Daha fazla kendini yormaya gerek olmadığını düşünür. Freelancer ise müşterinin kıymetini bilir ve işini benimseyerek ne kadar yorgun olursa olsun iş verimini her daim zirvede tutmaya özen gösterir.

Sabit maaşlı personelin hafta sonu veya belli günlerde tatili vardır. Freelancer müşteri kaybetmemek için uyanık olduğu her an müşteriyle ilgilenmek durumunda kalır. İşi yapabilecek durumda olmasa bile müşteri karşısında cevap alabileceği bir muhatap isteyeceği için freelancer tatilde bile olsa müşterilerini cevapsız bırakmamak durumundadır.

Sabit maaşlı çalışan “Olmuyor, elimden bu kadar geliyor.” diyerek kenara çekilme lüksüne sahiptir. Freelancer her “Olmuyor” dediği iş için daha az kazanç sağlayacağını bildiğinden dolayı sürekli çabalamak, olmayan işleri oldurmak için mücadele etmek durumundadır.

Özetle Türkiye toplumunda insanların “Oturduğu yerden para kazanıyor.” şeklinde saçma bir tabir ile freelancer çalışanların işini küçümsemesi cahillikten ibarettir. Muhtemelen 1 gün freelancer çalışanın sorumluluklarına sahip olsalar 2. gün yorgunluktan bitkin düşüp bir daha freelancer çalışmaya tövbe edeceklerdir.